Afrikaans film festival Kleuren van de Nijl

Het Afrikaans film festival De kleuren van de Nijl (CNIFF) start volgende week  in Addis Abeba, Ethiopië van 07 tot 11 november. Het is het startsein voor de vertoning van de beste films van de Afrikaanse cinema voor  een Afrikaanse publiek.

 

Het festival De Kleuren van de Nijl brengt 58 titels op het scherm in een paar dagen. Veel films gaan hier in première. Films die wedijveren om tot de beste te verkozen te worden, komen uit Algerije, Burkina Faso, Kameroen, Congo, Egypte, Ethiopië, Ghana, Kenia, Ivoorkust, Mali, Marokko, Rwanda, Senegal, Zuid-Afrika en Tunesië.

“We zijn erg trots op onze line-up”, zegt CNIFF president Abraham Haile Biru, die al twee keer eerder de prijs won voor de Beste Cinematographer op het filmfestival van FESPACO voor zijn film Darrat (droge seizoen) en zijn andere film Abouna (Onze Vader). “De titels laten zien dat er een nieuwe creatieve golf van moderne Afrikaanse cinema is ontstaan met een nieuwe visie op het continent.”

Biru is de oprichter en manager van Blue Nile Film en de Televisie Academie, een baanbrekende opleidingsinstituut in Addis Abeba, dat het festival organiseert met de Ethiopische Filmmakers Association.

“We hebben een spannende line-up”, zegt artistiek directeur Alla Verlotsky, een Oekraïense geboren in de VS en distributeur van internationale cinema. “Deze films zijn gedurfd, verfijnd, werkelijk artistieke, diep eerlijk en internationaal toegankelijk.”

CNIFF heeft drie verschillende secties: speelfilms, documentaires en korte films van Afrikaanse filmmakers. 11 prijzen zullen worden uitgereikt, met inbegrip van The Great Nijl Award voor Beste Speelfilm Regisseur.

Alla Verlotsky zegt: “De Afrikaanse cinema geeft ons juweeltjes die inmiddels niet alleen behoren tot de Afrikaanse film schatkist, maar ook tot film schatkamer van de wereld. Afrikaanse cinema van vandaag is op de weg naar het ontwikkelen van een nieuwe identiteit, waarbij de nieuwste digitale technologieën worden omarmd. Het gaat vaak over de stedelijke cultuur op meerdere geografische locaties, gegoten in een mondiale context.”

Laat wat van je horen

*