Dag 18 Twitterdagboek

Vliegen over Zambezi en watervallen

Helikopter vlucht over Victoria Falls en Zambezi

Ochtend. Ik schuif de gordijnen van mijn hotelkamer open. Drie Zebra’s lopen tussen mij en de Zambezi over het gras op vijftien meter afstand. De Zambezi ligt er grauw bij. Het regent met vlagen. De zon laat op zich wachten. De dag begint met een helikoptervlucht over Victoria Falls.

Ontbijt in het Royal Livingstone Hotel alle soorten fruit, yoghurts, mus li’s , cerials, kazen, worsten, hammen, sappen…

Buffet én ontbijt van de menukaart. Alle soorten eieren: gebakken, gepocheerd, gekookt, omelet, met zalm of? You name it.

Met een volle maag brengt chauffeur James me naar het Helideck 20 minuten rijden van het hotel. Striemende regen slaat onder het zeil van de Toyota Landcruiser door. Kletsnat.

Klim naar het Heliplatform met panoramisch uitzicht over de bush en de rivier. In de verte Mosi O-Tunya, Victoria Falls.

Korte instructie. Wieken zoeven boven me als ik instap. Riem vast. Piloot Andrew. Gebruind. Zwart kort haar. Ray-Ban. Opstijgen. De wereld krijgt andere proporties. Het puzzelstukje waarvan ik opstijg, valt samen met andere puzzelstukjes van Zambia. Groene, bruine, blauw, grijze landkaart onder me.  Mist. Witte wolken. We duiken er doorheen.

De Zambezi.  Wat een brede rivier. Overal eilandjes. Drijvende struiken. Kale bomen in het water. Long Island.  Kloven. Veel kloven achter elkaar. Water spat schuimend hoog op. En valt. Watervallen. Victoria Falls.

Een machtig gezicht de Zambezi en Mosi O-Tunya omkranst door groen bush landschap. Net een grafische landkaart.

Spectaculair uitzicht. De heli duikt naar de watervallen. Scheert er overheen. Het zilvergrijze water dondert omlaag.

Steile bruin, rode rotswanden met groen plukken erop vormen diepe kloven waar de Zambezi in verder gaat.

Op Long Island, midden in de rivier de Zambezi staan olifanten te eten. Ze zijn erheen gezwommen.  Grauwe regenwolken naderen laag hangend de rivier. De horizon is een streep groen, een streepje licht en een dikke streep grijs erboven.

15 minuten vliegen is lang en kort tegelijk. We dalen. Heliplatform in zicht. Touch down naast de baobab. Wat een belevenis. Voor 25 dollar kan ik tocht op video keer op keer beleven. Met shots van mijzelf, terwijl we vliegen, erin gemonteerd.

 

Erik van Zwam

erikvanzwam@xs4all.nl

Laat wat van je horen

*