Dag 27 Twitterdagboek

Vanaf Table Bay Hotel met chauffeur Kenneth naar Stellenbosch voor een wijnproeverij. Kenneth draait de auto langs het voetbalstadion, het Oranje Stadion van die voetbalzomer in 2010.

 

Alleen de finale van het WK2010 is niet in Kaapstad gespeeld. Heel Kaapstad stond achter Oranje, zegt Kenneth trots. Kaapstad kleurde in die zomer van 2010 helemaal Oranje. Zuidafrikanen zijn fan van het Nederlandse voetbal. Het enorme voetbalstadion staat nu een enorm voetbalstadion te wezen. Zonder WK staat het er zielloos bij.

Boven Kaapstad hangen grote, dichte, witgrijze wolken. De Tafelberg blijft in nevelen gehuld. Langs de baai en de haven van Kaapstad veel staal en glas constructies met ouderwetse rode bakstenen.

Nieuw en oud grijpen architectonisch in elkaar. Modern en monumentaal loopt prachtig in elkaar over langs de haven. Het reuzenrad steekt hoog boven de baai uit. Mooie grote wegen in en om de stad. Overal ruimte, uitzicht, licht.

Aan de waterkant hoge kranen voor containers of voor ouderwets hijswerk. Kilometer na kilometer. Na de industriële high tech havens volgen de witte stranden. Eindeloos lang gedekt door bergruggen in het binnenland.

Na het centrum, de havens, de statige buitenwijken volgt de armoede. Township na township langs de snelwegen. Krotten in alle kleuren van de regenboog. Ze staan los van elkaar met roestige golfplaten daken. Planken waarmee de krotjes, of huisjes, zijn getimmerd hangen over elkaar. Elke plank een andere vervagende kleur.

Buiten de stad meer townships tussen struiken, bosschages, riet, modder, bruin, groen, grijs, staan de hutjes.

In de verte naderen de bergruggen snel met hun scherpe hoge punten die naar de hemel klimmen. De townships zijn verdwenen. Veel groen. Gele bloemen, Wuivend riet. Grijze takkenbossen. Bye bye Kaapstad. #

Reuzenrad en fabrieken Kaapstad

Reuzenrad toornt boven Kaapstad uit

 

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

 

Laat wat van je horen

*