Dag 37 Twitterdagboek: Vonkelwijn

Vonkelwijn van Simonsig

Een safari door wijngaarden van Warwick Estate in Stellenbosch. Langs velden Cabernet, Merlot, Sauvignon-blanc, Pinotage. Ik zie het verschil niet. Groen = groen. Nog een laatste fles en dan gaan we vonkelwijn maken.

Daarna onderweg naar het wijnhuis Simonsig. Hier wordt de Kaapse Vonkel gemaakt, vonkelwijn of te wel de Zuid-Afrikaanse champagne.

Zuid-Afrikanen hebben zulke leuke bij Nederlands woorden. Vonkelwijn, maar ook een moltrein, dat is de metro. Een giraffe wordt hier een kameelpaard genoemd. En snel = gougou.

Maar wij gaan vonkelwijn maken. Pink. We naderen de afslag Kromme Rhee, maar die laten we voor wat die is. De heuvels naderen en dan zijn daar de druivenvelden van het Simonsig Estate.

Simonsig was de eerste in Zuid-Afrika die champagne maakte. Het recept voor de vonkelwijn. Tsja…! Men nemen: Chardonnay, Pinot Noir, gistend suiker, een pipetje pinot Meunier voor de kleur: pink. De rest is geheim, maar resulteert in vonkelwijn.

We mogen allemaal een fles vol maken. Tenminste, we mogen aan de fles een pipetje Pinot Meunier toevoegen.

 

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

 

Laat wat van je horen

*