Dag 38 Twitterdagboek: Simonsig

Proeven bij de wijnboerderij Simonsig iets buiten Stellenbosch! 1e fles Kaapse Vonkel 2010. 15 maanden op gist. Helder. Ik ben geen champagne kenner, maar herken een perzik smaak.

2e Fles. Kaapse Vonkel 2005. Donker gele vloeistof. Aards, sterke smaak. Veel te zwaar voor champagne, neigt naar likeur .

Ah de 3e fles. Cuvee Royal 2005. Ook wel het vlaggenschip genoemd van de witte wijnen van Simonsig.

Cuvee Royal is vol rond, toch fris, prachtig witte kleur. Ik ben meer met wijnen dan met de champagnes.

Op naar de 4e fles. Een Chenin Blanc uit 2011.  Een superster, zegt een van de nazaten van Simonsig trots. De Chenin Blanc ruikt naar gras, groen, struiken. Maar Arnold ziet een vrouw met hoge hakjes, mantelpakje, elegant, stijlvol. Arnold wordt er warm van. “Dat ligt aan de extra suiker”, zegt de nazaat van Simonsig nuchter. Het heeft niets met vrouwen te maken.

 

Maar waar is waar, de Chenin Blanc is een fleurige wijn die alle smaakpapillen in beroering brengt. Maar er is nog wat beters. Beter is fles nummer 5. Een Chenin Avec Chene 2008. Een Chenin met eik snippers gerijpt. Ernstige wijn bij stevig eten. Arnold vat zijn ruik- en proefexercitie samen: fruit, sappig, abrikoos, honing en ananas.

Meteen wordt fles nummer 6 opengetrokken. Een jaar jonger: Chenin Avec Chene uit 2009. Arnold: mango, passion fruit.

Het verschil tussen de Chenin Avec Chene 2008 en 2009 is het weer en ‘n jaar. Verder zelfde plant, zelfde vaten, etc. Tussen 2006 en 2009 waren er temperatuurverschillen per jaar en daardoor varieert de smaak tussen de jaren Chenin Avec Chene.

 

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

Wijnproeven bij Simonsig

Wijnproeven bij wijnboerderij van Simonsig

Laat wat van je horen

*