De ballonvaart, unieke safari in Afrika

Het luchtruim kiezen in een hete luchtballon en zo Afrika zien. De populariteit van een ballonvaart over het continent neemt snel toe. Het is dan ook uniek, zo’n safari op hoogte.

“Anders dan ik ooit heb meegemaakt.” Een toerist aan het woord over een reis met een hete luchtballon in Afrika. Sommigen noemen het een ‘sensatie’, anderen zelfs een ‘spektakel’. Combineer in een ballonvaart de mogelijkheid om het prachtige Afrikaanse landschap te verkennen met het element safari en je hebt blijkbaar al snel de ingrediënten voor een magisch avontuur.

De aantrekkingskracht van een reis door de hemel bestaat grotendeels uit het uitzicht. Mijl na mijl genieten van de uitgestrektheid van de Afrikaanse vlaktes. Rust en stilte, slechts onderbroken door het zachte gesis van de gasbranders. De luchtreiziger krijgt geheel de kans op te gaan in het moment en zich te concentreren op het grote genieten.

De geluidloze reis heeft in Afrika nog een ander voordeel: de wilde dieren worden niet gealarmeerd door ronkende motoren van auto’s met toeristen. Leeuw, olifant en neushoorn hebben nauwelijks door dat ze bekeken worden. Zo krijgt de ballonvaarder de perfecte gelegenheid om ze van dichtbij te bewonderen.

De meeste touroperators in Afrika bieden ballonvaarten aan, volgens een redelijk vergelijkbaar schema. Heel vroeg in de ochtend van start, meestal voor zonsopgang, wanneer de lucht het koudst is en dus op zijn rustigst.

Thee of koffie voor de reiziger, terwijl die wacht en naar de voorbereidingen van de ballonvaarders kijkt. Als de ballon gevuld is, dan is het tijd om aan boord te gaan voor een vlucht langs de heldere Afrikaanse hemel. Zachtjes op de heersende winden drijven over de vlaktes.

De piloot neemt tijdens de reis beslissingen over de vlieghoogte. Als er wild te zien is dalen, stijgen om over de boomtoppen te komen als een bos in het pad van de ballon ligt. De eigenlijke vlucht duurt meestal ongeveer een uur.

Na de landing haalt het grondpersoneel de reizigers op, brengt ze terug naar het lanceerplatform en serveert een volledig champagne ontbijt. Voor terugkeer naar de accommodatie krijgt iedereen een certificaat als aandenken aan de vaart.

De populairste ballontrips zijn te boeken in Tanzania en de Serengeti, maar ook in Zuid-Afrika kan over de wijnlanden, Kaapstad of het Kruger National Park worden gevlogen.

De grote migratie door het jaar heen

In Kenia zweven de ballonnen meestal over de Maasai Mara National Reserve. De Mara is het noordelijkste deel van het spectaculaire Serengeti-Mara ecosysteem, en staat bekend als de thuisbasis van de ontzagwekkende jaarlijkse migratie. Miljoenen dieren – meest zebra’s en gnoes- tegelijk in beweging op een tocht naar het meest verse gras.

De ‘grote trek’, zoals de migratie ook wel wordt genoemd, doet het gebied meestal tussen september en november aan. Een ballonvaart geeft een geweldige kijk op de omvang en de snelheid van de migratie, die nooit te evenaren is door een bezoek op de grond.

De rest van het jaar is een trip met de hete luchtballon overigens ook een ervaring om nooit te vergeten. Er zijn dan immers voldoende andere dieren te zien, zoals  jachtluipaarden, nijlpaarden, krokodillen, buffels en veel verschillende soorten antilopen.

Ballonvaarten in Afrika zijn te vinden op deze verzamelpagina

De middelste foto is afkomstig van de site van één van de aanbieders van ballonvaarten, Albatros travel Africa

De kaart is aangevuld met informatie over de migratie, maar gebaseerd om een afbeelding van de Zambezi Safari and Travel Company

 

Laat wat van je horen

*