De wijn is Vergelegen uit Welgelegen

De wijn is Vergelegen uit Welgelegen en speelt de hoofdrol in dag 42 van het Twitterdagboek. Na 16 flessen wijn, 3 halve liters bier gaan we aan tafel. De sommelier staat klaar met een chardonnay, een Bateleur 2002. Niet meer te koop. De sommelier van het Table Bay Hotel, Dominic schenkt in. Arnold, onze wijnkenner, snuift, proeft en murmelt: Anijs.

 

Arnold vindt de wijn goed, maar heeft liever een Five Soldiers, een chardonnay van Rustenburg. Dominic grijnst. Five Soldiers heeft Dominic niet. Hij kent de wijn wel. Vijf verschillende wijnranken achter elkaar geplant onder bomen. Speciale wijn.  Dominic beveelt de Bateleur 2002 aan. Arnold snift nog eens. “Prachtige wijn, maar niet bij de calamaris, dat vraag om een zwaardere wijn.”

Ik haal een nieuwe fles, zegt sommelier Dominic. Arnold protesteert. Maar Dominic staat erop. Hij gaat een zwaardere witte wijn halen. “Ah, nu ik hier toch ben, waarom niet”, zegt Arnold met een smile van oor tot oor. Dominic rijdt een tafel rode wijnen voor.

De rode wijnen  zijn voor mij. “Jij maakt het helemaal bont”, grapt Arnold. Dominic presenteert een Vergelegen V 2006.  Dominic zet de kurk naast mij neer om aan te ruiken, terwijl hij de rode wijn decanteert. Rond en rond gaat decanteerfles. “De Vergelegen V 2006 is het vlaggenschip van Welgelegen”, zegt sommelier Dominic. Het is een van mooiste wijnboerderijen. Druivenranken rij na rijZonder de wijn te hebben geproefd, ben ik al in sprookjesland Welgelegen in Vergelegen of andersom, Allebei goed. De Vergelegen smaakt naar peper, rode kers. Eikenhout vult Dominic aan. Maar ik vertoef al in Welgelegen en wil daar niet meer weg.

Sommelier Dominic komt met een nieuwe witte wijn aan voor Arnold, een Bizoe. Arnold ruikt, ruikt…”vanille ijs, meloen.” Dominic van het Table Bay Hotel vult aan: “Noten, sinaasappelschil, meloen, bloesem. Nee, er zit geen vanille in de Bizoe”. Sommelier Dominic en Arnold de fotograaf hebben een prima avond waarin fles na fles de revue passeert en niet alleen in woord. Noten, kers, framboos, rood fruit, wit fruit, geel fruit, peper, vanille, nootmuskaat … Zo gaat het door. De hele avond.

Ik blijf bij mijn Vergelegen uit Welgelegen want daar is het prima. Met en zonder noten. Met en zonder rood fruit. Hij heeft alles.

erikvanzwam@xs4all.nl

Laat wat van je horen

*