Fawlty Towers en bier in Kaapstad

Sybil van Fawlty Towers en bier in Kaapstad daar gaat dag 41  van het Twitterdagboek over. Na een dag wijnproeven gaan we nu bierproeven. Kan er ook nog wel bij. Het Table Bay Hotel in Kaapstad heeft de bierproeverij in hun bar georganiseerd met bijzondere Zuid-Afrikaanse biertjes, voor de vrouwtjes.  

Tom Mills is de bierman. “Van het echte bier”, zegt hij. Hij heeft  een pr-dame bij zich. Precies Sybil uit Fawlty Towers. “Ooh I knóóóóów…” Sybil, natuurlijk heet ze anders, maar voor mij is ze Sybil Fawlty geworden na al die wijn en het bier dan nog komt. Mijn Sybil Falwty is tenger, klein met hoge hakjes, blond/grijs. Om haar kleine slanke vingers een ring met een knoepert van een diamant. Sybil maakt korte dwingende gebaren. In haar blauwe colbertje en witte blouse oogt ze bijna chique. Maar dan: “Ooooh I knóóóóóów….”

Mills presenteert 3 biersoorten. Elke fles 0,75 liter. Hij noemt het geen commercieel bier maar consument vriendelijk bier. Duhh! In de bar lopen de meisjes, de groupies van een beroemde rapper, binnen. Korte rokjes. Sexy, maar weten zij veel. De rapper meisjes leiden ons af van het bier. Mills bier. Kwaliteitsproduct ronkt Mills professioneel. Eerst maar eens proeven.

Het Zuid-Afrikaanse biertje wordt gebrouwen in Duitsland. Pffff… Anders krijg je niet die top kwaliteit, dus… Mills over gefilterd bier of niet. Sediment. Troebel. Schuim. Ondertussen lijken de rokjes van de Rapper meisjes korter te worden.

“Het is een stevig biertje”, zegt Mills “Niet zo glazig als dat Hollandse bier.” Foute opmerking van de Zuid-Afrikaanse bier meneer.

Sybil drinkt met haastige slokjes. Kijk gepassioneerd. Zegt kortaf: heerlijk. Zij neemt een lange trek van haar filtersigaret, inhaleert, zuigt de rook lang en gulzig naar binnen en wendt zich weer tot de andere vrouwen in ons gezelschap.

De bierman wordt aan zijn lot overgelaten. Sybil kijkt afkeurend naar de rappermeisjes in de bar. De bierman begint enthousiast over zijn bier. Op de televisies in de bar speelt Chelsea een Champions League wedstrijd tegen , tegen.  Ach… Drogba scoort. Zelfde goal als gisteren. De wedstrijd is een herhaling van een herhaling van een herhaling. Uitkappen, schijnbeweging, snoeihard onder de lat. Drogba loopt uitdagend op de camera af.

Sybil schudt haar hoofd. “Those girls!” Ze knikt naar de groupies. Blond, Indisch, Afrikaans. Stuk voor stuk beeldschoon. Korte rokjes. Tijgerprint. Lange, lange, benen. Vuurrode lippen. Prachtige ogen, stuk voor stuk. “Who is the rapper?” bitst Sybil. Niemand kan het zeggen in onze gezelschap, behalve dat de Amerikaanse rapper wereldberoemd is.

Hapjes op toast. Iedereen klinkt en hapt in het bier. Drogba kijkt in de herhaling toe. Wij drinken, drinken, drinken…

De bierman: “Ik kan gemakkelijk 6 van deze halve liters drinken en ’s morgens heb ik van dit bier geen hoofdpijn.”

“Met commerciële biertjes heb je wel hoofdpijn”, zegt onze Bierman trots. 6 Halve liters en geen hoofdpijn!” “No problem.”  Onze Bierman, Tom Mills, is Brits. Tsja, die zuipen bier als leidingwater. Heeft niets met kwaliteit te maken.

Ondertussen chit chat Sybil met de dames over: vroeg op, moe, zo druk, druk, druk … “Oh I knóóóów.” Ik zie John Cleese wegvluchten.

Ober brengt flessen bier met knalgeel etiket met de naam Steph Weiss. De bierman opent met een plop de flessen. En schenkt in. “We zijn geen concurrent van de wijnboeren”, zegt Bierman. De Steph Weiss kun je zelfs bij je croissants in de ochtend drinken.” “Prima ontbijt biertje. Zo zacht”, bralt de Bierman. Ik zeg zachtjes: “We zijn geen Russen!” Ellen nuanceert: “Lekker zomerbiertje.”

Onze Bierman raakt overmoedig.  Zijn ontbijtbiertje is volgens hem erg populair bij de vrouwtjes vanwege die fruitige smaak.

Sybil neemt nog een paar slokken. “Die meisjes van die rapper staan niet op de bühne. Die zijn voor vóór en na het optreden.” De dames knikken. De seks druipt van die meiden af. En wat zou een rapper, een Amerikaanse rapper, er anders mee doen. Hé!

De Bierman zet nog ff aan. “In Zuid-Afrika is bier veel populairder dan wijn. Enne zijn fruitbier is er echt voor de vrouwtjes, 24 uur per dag. Bierman is inmiddels lyrisch over zijn product dat nog aan de man gebracht moet worden, pardon vrouw.  Hij rukt een 3e biertje open.

Het is een donker bier, Brewers Union. Met natuurlijke suikers gebrouwen. “Lijkt zwaar, maar is het niet”, zegt Bierman.

Het donkere bier is prima voor bij een braai … Sybil vult aan: “Of bij een wedstrijd.” Het is 2 – 0. We hebben het 2e doelpunt gemist. Ik geeuw. We moeten nog dineren met weer wijn. Na 16 flessen wijn en 3 biertjes, hoe fruitig ook, zakt het in je benen.  “I knóóóów…”

Sybil fluistert. Ze heeft het over de rapper meisjes, over hun gedrag in het hotel. “Did you hear that too!” En dan volgt het weer “ Oh I ….” De ober ruimt af. Groupies verlaten de bar. De ober verlost de dames van hun onwetendheid. “Lil’ Wayne “, is de Amerikaanse rapper. Wie? Ook wel: Little Wayne. Kijk maar op YouTube, zucht de ober. Hij schudt zijn hoofd. Hij weet wel wie hij liever in zijn bar heeft.

“Bier is veel lekkerder dan wijn”, zegt Bierman. Maar ergens gaat zijn opmerking verloren in de nu bijna lege bar.

Laat wat van je horen

*