Neushoorn boerderij dicht door stropers

Neushoorn boerderij gaat dicht na aanvallen van stropers. Een boer die neushoorns houdt, zegt dat hij geen andere keuze heeft dan de rest van zijn dieren te verkopen nadat er  ten minste 11 werden neergeschoten door stropers. Zes neushoorns werden daarbij gedood en onthoornd.

Stop stropen Neushoorns Braam van Greunig, al meer dan tien jaar een neushoorn boer,

vertelt dat hij geen andere keus heeft om te stoppen met zijn bedrijf in Zuid-Afrika. Hij is niet opgewassen tegen zwaarbewapende stropers. Greunig vreest voor zijn dieren en voor de veiligheid van zijn familie.

Volgens de politie zijn er 14 neushoorns gevonden en onthoornd in twee provincies sinds vorige week. Elf waren er van de Hartzhoogte game lodge Van Greunig in Amalia, in de buurt Schweizer-Reneke, in Noord-West. Van Greunig had zes weken geleden al om een vergunning gevraagd  om zijn neushoorns te verplaatsen en in veiligheid te brengen. Te laat.

Op donderdag, vond een van zijn medewerkers het karkas van een neushoorn na het volgen van een bloedspoor. Bij het zoeken om zijn boerderij vond Greunig nog meer dode neushoorns, waarvan zes waren onthoornd. Nog eens vier  neushoorns hadden de beschieting overleefd met twee van hen in een kritieke toestand.

“Ik ontdekte meer sporen en op vrijdag vonden we nog een karkas en daarna op zaterdag vonden we nog meer gewonde en dode  dieren”, zei hij. Van Greunig heeft de overlevende dieren in veiligheid gebracht. Zijn verlies loopt op tot ongeveer R5 miljoen.

“Ze waren mij erg lief. Sommige van mijn neushoorns had namen, maar ik ben nu gedwongen om op te houden met neushoorns voor hun en mijn veiligheid.

Oost-Kaap

Ook in de Oost-Kaap, werden drie neushoorns gevonden onthoornd bij een wildboerderij in de buurt Kenton-on-Sea. “Een chauffeur met toeristen op een game drive ondekte de drie neushoorns in nood”, zegt politiewoordvoerder Paul Ramaloko. De chauffeur belde de politie en een dierenarts. Zij vonden een van de neushoorns al dood. Twee waren in een kritieke toestand.

Laat wat van je horen

*