Rode diamant is het duurst

Rode diamantenDe rode diamant is het duurst, zo leer ik op dag 47 van  mijn Twitterdagboek bij een bezoek aan  diamantair  Shimansky in Kaapstad.  Hij  is  gespecialiseerd in gekleurde diamanten.

Dagboek

Het personeel van diamantair Shimansky is om hem heen komen staan. Ook zij hebben al zijn gekleurde diamanten nog nooit gezien. Verbazing alom. Shimansky gaat onverstoorbaar verder. “Hoe sterker de kleur, hoe hoger de prijs”, zegt hij.

“Blauwe diamanten worden in Zuid-Afrika gevonden. Roze, pink, vooral in Australië.” Shimansky bekijkt zijn glimmertjes. “Rode zijn het zeldzaamst en het duurst. Een één karaat rode kost al gauw 1,5 miljoen dollar”, zegt Shimansky.

Shimansky heeft geen rode diamanten, wel pink, groen, geel en blauw. De meeste stenen zijn klein, behalve de roze.

“Als ik 5 jaar geleden wist, wat ik nu wist”, verzucht Shimansky. Gekleurde diamanten zijn tegenwoordig vooral een goede investering.  “De prijs van een roze is in 10 jaar meer dan 1000% duurder geworden. Zeer gewild bij beroemdheden”, zegt Shimansky. “Top investering!”

“Vrouwelijke Hollywood sterren verloven en trouwen niet zonder een kanjer van een gekleurde steen in hun ring”, zo weet Shimansky. En zo drijft Hollywoord de prijs van gekleurde zuivere stenen fors op. Vroeger waren die alleen voor royalty. Nu voor DE sterren.

Ook Chinezen en Zwitserse banken investeren in gekleurde diamanten. De waardestijging maakt ze tot een erg aantrekkelijke belegging.

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

Ook op bezoek bij Shimansky? Klik hier

Informatie over de waardebepaling van diamanten kunt u hier vinden

Laat wat van je horen

*