Tanzanite een goede investering?

De blauwe edelsteen uit Tanzania is uniekTanzanite, edelsteen uit Tanzania. Schaars, uniek en prachtig. Investeren in de diepblauwe steen of niet? Voor die keus wordt Erik gesteld op dag 45 van zijn reisdagboek.

Deuren van kogelwerend glas gaan open als Naiker een code in toetst. We  stappen van het diamantmuseum de drempel over naar de diamantzaak.

In een bunker in het winkelcentrum van Kaapstad is de diamantzaak van mister Shimansky. Nergens komt er daglicht binnen in deze zwaar beveiligde zaak. De reden ligt voor ons. In tientallen vitrines flonkeren diamanten in alle soorten, mate en kleuren. Er ligt hier voor een enorm kapitaal aan stenen.

Mijn oog valt op prachtige diepblauwe stenen. Tanzanite, zegt Naiker. Er is maar 1 mijn in de wereld die deze edelsteen produceert. De mijn ligt in Tanzania, bij de Kilimanjaro. Er kan nog 15 jaar gedolven worden, dan is de Tanzanite op. In 1967 werd de steen pas ontdekt, die varieert in kleur van diepblauw tot violet. De stenen flonkeren je tegemoet.

Tanzanite is nog goedkoper dan diamant, maar door de schaarste stijgt de prijs razendsnel. Vooral Chinezen kopen het. Shimansky kan de stenen voor de Chinezen niet aan slepen. Ze proberen de wereldvoorraad Tanzanite in handen te krijgen. Voor later als schaarste is.

Nu doet een 1 karaats diamant 70.000 Rand en een 1 Karaats Tanzanite 10.000 Rand. Maar de prijs van de blauwe steen stijgt snel. Tanzanite is een goede investering volgens Naiker. Maar ja, wil ik wel investeren? Fotograaf Arnold moedigt me aan. Ik twijfel. En doe niet. Ik handel niet in edelstenen, dus…

Meer informatie over Tanzanite, in het Nederlands Tanzaniet, kunt u hier vinden

Laat wat van je horen

*