Wachten op de moesson in Botswana

Het lange wachten op de moesson is begonnen in Botswana. De droogte houdt aan. Het einde van het jaar jaar 2012 is in zicht. De  laatste dagen hebben de boeren in Borolong Botswana  een sterk gevoel van deja vu. Precies een jaar geleden was er ook  tandengeknars omdat de regens nog niet in zicht waren.

Botswana wacht op de regens

Daniel Kootsene, een 65-jarige, is een bekende boer in Borolong Botswana. Steeds kijkt hij naar de hemel en hoopt vurig op een paar druppels water.  “Meer dan het ‘spugen speeksel’ komt er niet uit de lucht.” Het is een Tswana eufemisme voor een paar druppels regen zegt hij. Zijn voorhoofd fronste hij in diepe frustratie. Hij is geheel afhankelijk van zijn stuk land om voedsel op tafel te zetten voor zijn gezin.

Hij is een van de boeren die steeds vaker denkt dat God boos op de wereld is. Immers het spugen van speeksel is een uiting van de woede van God. Meer wil hij de mensen niet geven.

De afgelopen twee maanden hebben Kootsene en andere boeren in Borolong hun velden voorbereid . Ze liggen er geploegd en gezaaid bij en nu is het wachten op de regens, stortregens, om de gewassen groot te laten worden om ze daarna te kunnen oogsten. Maar alles wat ze vandaag kunnen doen is wachten en hopen.

Kootsene kijkt met weemoed terug naar het jaar 2000, toen hij afscheid nam als ambtenaar van zijn baan bij de overheid en fulltime boer werd. De eerste jaren waren gouden jaren. Hij ploegde slechts drie hectare, om zijn huis met geluk en gelach te vullen.

 

Vorig jaar waren de regens ook laat en dat was slecht voor de oogst. Ook nu vreest Kootsene een zelfde scenario. Maar veel financiële reserve heeft hij niet om zijn gezin te onderhouden. Hij moet ook geld overhouden om zaaigoed voor volgend jaar te kopen. De situatie wordt er niet beter op met het uitblijven van de moesson.

Trackbacks

  1. […] For a story (in Dutch) on that, click here […]

Laat wat van je horen

*