Zambia wil sieraden van ivoor legaliseren

Zambia wil traditionele sieraden van ivoor Armbanden van ivoorlegaliseren. De Zambia Wildlife Authority Wet ( ZAWA) moet worden herzien omdat het contraproductief werkt bij verschillende tradities van diverse stammen. Dat heeft de Zambiaanse minister voor Toerisme en Kunsten, Sylvia Masebo gezegd.

Als voorbeeld geeft mevrouw Masebo het dragen van ivoor armbanden, dat nu vrijwel verboden is geworden door de ZAWA wet. Mensen in de westerse provincies dragen sinds mensenheugenis ivoren armbanden. Zij stelt voor hun traditionele ivoren armbanden op eenvoudige wijze te laten registeren en zo het eigendom te legaliseren.

Het verbod op ivoor is in de ZAWA wet geregeld om het stropen van olifanten om hun ivoren tanden tegen te gaan. De wet pakt nu zo strikt uit, dat die te ver is doorgeschoten volgens de Zambiaanse minister.

De ZAWA wet moet geen negatieve invloed hebben op de tradities van de lokale bevolking. “Ik heb ontdekt dat de ZAWA gebruiksvriendelijk moet worden toegepast”, zei Masebo die de wet gaat herzien.

De minister wil ook de macht van toeristische organisaties en bedrijven terug dringen. Nu worden steeds grotere delen van de oevers van de Zambezi volgebouwd en geclaimd voor toeristische activiteiten waardoor de lokale bevolking steeds minder toegang heeft tot de rivier. Lokale boeren, vissers, maar ook stedelingen hebben de rivier nodig om vee te laten drinken, de was te doen, te vissen, water te halen en te ontspannen.

Mevrouw Masebo zei dat de Zambezi Rivier toegankelijk moet zijn voor de lokale bevolking. Zij gaat ervoor zorgen dat dit mogelijk wordt. Hotels, lodges, pensions aan de Zambezi moeten de lokale bevolking doorgang over hun grond verschaffen naar de oever van de Zambezi.  “De rivieroevers zijn niet exclusief voor toeristische bedrijven”, aldus de minister .

Zij ontvangt in toenemende mate klachten hierover van Zambianen die zich ernstig belemmerd voelen door uit het buitenland afkomstige bedrijven die de bevolking de doorgang naar de rivier steeds moeilijker of onmogelijk maken.

 

 

Laat wat van je horen

*