Zwarte diamanten komen mogelijk uit de ruimte en niet uit de aarde, zo leer ik op dag 49 van het Twitterdagboek. Ik vraag Shimansky naar deze zeldzame en unieke zwarte stenen. Eens heb ik een misdaadroman, Nachtschaduw geschreven over de diefstal van een zwarte diamant.
In Nachtschaduw wordt een 50 karaat gitzwarte diamant gestolen bij een Amsterdamse diamantair. Meer dan drie jaar is er aan geslepen om deze grillige steen tot een meesterstuk te maken. Deze zwarte steen heeft een eigen naam gekregen: Nachtschaduw. De kostbare steen wordt na een gewelddadige overval ontvreemd en verdwijnt in een obscure circuit. De rest is te lezen in de roman Nachtschaduw.
Shimansky grinnikt bij het horen van het verhaal. “Zwarte diamanten zijn veel harder dan witte”, zegt hij. Volgens Shimansky zijn zwarte diamanten afkomstig van op aarde ingeslagen meteorieten. Uit de ruimte dus en niet van de aarde. Maar er zijn ook andere theorieën over het ontstaan van zwarte diamanten. Niemand weet zeker hoe die zwarte keiharde steen wordt gevormd.
Zwarte diamant wordt ook wel Carbonado genoemd. Hij wordt vooral gevonden in Transvaal, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Brazilië. De zwarte diamant is, tot mijn teleurstelling, zo’n 20% goedkoper dan de witte, volgens Shimansky. Ik kan het nauwelijks geloven omdat zo een zo zeldzaam voorkomende steen is.
Tot mijn nog grotere teleurstelling zegt Shimansky: “De zwarte diamant is geen gekleurde diamant. Zwart is géén kleur.” Tsja, zwart is geen kleur, maar een zwarte diamant is een zwarte diamant, geen gekleurde, maar wel een prachtig en heel bijzonder. Shimansky is niet zo heel erg onder de indruk van de zwarte stenen. Hij vindt rood, blauw, groen en geel mooier,
De gedachte dat een zwarte diamant misschien wel uit de ruimte komt en niet door Moeder Aarde wordt geproduceerd, is bijzonder. Helaas vindt Shimansky zwarte diamanten minder interessant dan gekleurde diamanten.
Erik van Zwam.
Laat wat van je horen