Beroemde en beruchte diamanten

1000 karaat diamanten ketting

Beroemde en beruchte diamanten op dag 44 van het Twitterdagboek in het Diamantmuseum in Kaapstad.   Bij de klokkentoren aan de kade zit het Diamond Museum van Shimansky. Een rondleiding is onvermijdelijk. “2500 BC is de eerste diamant gevonden in India”, doceert Avashim Naiker, een donkere jongen met een prettige stem. Hij is onze gids vandaag.

 

In 1471 wordt de eerste diamant geslepen voor een huwelijk. Een hele uitleg volgt van Naiker die zijn ziel en zaligheid in zijn verhaal legt. Vroeger moesten rotsen gekloofd worden om te zien of er ruwe diamant in zat. Nu wordt dat met röntgen vastgesteld.

Erasmus Stepahun Jacobs vindt in 1867 de eerste diamant in Zuid-Afrika. Het is een gele steen van 15 karaats: de Eureka genoemd. In 1905 wordt de grootste witte steen gevonden van 3106 karaats: de Cullinan. De steen is uiteindelijk in veel stukken gehakt van 500 en 300 karaats. De Cullinan vertoeft nu in de Tower of Londen en is eigendom van de Queen Elisabeth en behoort tot de Crown Jewels.

In 2011, zegt onze gids, is er nog een 500 karaats ruwe diamant gevonden in een mijn iets buiten Johannesburg.  Zo heeft De Beers, de diamantgigant uit Zuid-Afrika, een gele diamant gevonden van 234,65 karaat. De 7e grootste facet diamant. De Beers heeft die gele diamant van 234 karaat begin vorige eeuw verkocht aan de maharadja van Patiala in India. De maharadja heeft er in Parijs een van de beroemdste colliers van laten met andere diamanten samen goed voor 1000 karaat.

En zoals het met zoveel grote diamanten gaat, ontstaan  er mysteries, raadsel, geheimen. Zo ook met het Patiala collier. Het Patiala collier verdween toen de maharadja zijn politieke macht verloor. Het collier dook pas onlangs weer op op een Zwitserse veiling.

De grootste ongeluksdiamant is de The Hope, een blauwe steen van 45,52 karaat in kussenvorm geslepen met 58 facetten. The Hope is kwart miljard dollar waard. Wie hem bezit komt om het leven. The hope is bad luck. Zo was Louis de XIV een van die eigenaren.

Gekleurde diamanten zijn speciaal, zijn zeldzaam, zijn uniek, zijn vaak beroemd, zijn extreem kostbaar, zijn gewild. Ook in Kaapstad.

 

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

Laat wat van je horen

*