‘Everyday Africa’ legt gewone leven vast

Foto’s van en over Afrika zijn in het algemeen prachtig of aangrijpend. Plaatjes van een brullende leeuw of de besneeuwde flanken van de Kilimanjaro doen het goed bij toeristen, nieuwsbeelden hebben meestal betrekking op een oorlogssituatie. In Nederland krijgen we zelden beelden te zien van het alledaagse leven op het continent. Het fotoblog ‘Everyday Africa’ verandert dat.

De mediawereld verandert, ook in Afrika. De inwoners van bijna ieder Afrikaans land gebruiken Facebook al enige tijd en Twitter en blogs zijn in opmars. De omslag die we de ‘Afrikaanse lente’ noemen, in het noorden van Afrika, wordt zelfs toegeschreven aan de komst van de sociale media.

Zo veelomvattend is Everyday Africa niet, maar het is vanuit de westerse kijk op Afrika wel vernieuwend. Het idee ontstaat als oprichter en fotograaf Peter DiCampo in de lift staat en doordrongen raakt van een op zich vrij simpele gedachte: foto’s hoeven niet altijd een thema te hebben.

Een verzameling foto's van de site van Everyday AfricaNa jaren in Afrika te hebben gewoond ligt het voor hem en zijn collega Austin Merrill voor de hand dat inzicht te combineren met de liefde voor het Afrikaanse continent. “Äfrika kan de plek van extremen zijn zoals we die in het westen zo vaak zien. Beelden van ongelooflijke armoede, af en toe vermengd met behoorlijke rijkdom. Maar Afrika kan ook vertrouwd zijn. Het kan -gelukkig- ook saai zijn.”

Het alledaagse Afrika vastleggen, dat is dan ook wat gebeurt op deze blog. Het mag dan eenvoudig zijn, op deze Tumblr-site zijn prachtige Afrikaanse portretten te bewonderen. Ook pauze-houdende boeren op een rubberplantage in Ivoorkust en  een elektrische fluitketel in de keuken van een hotel in Nigeria vinden een plek. Het draait allemaal om het gewone leven, met vrijwel iedere dag een nieuwe foto.  Ook Everyday Africa dus.

De dubbelzinnige titel is perfect gekozen, de blogsite overzichtelijke ingericht. De voorpagina geeft de foto’s per dag van toevoeging onder elkaar weer, in het archief kan de geïnteresseerde alle plaatjes over het dagelijkse Afrikaanse leven op een rijtje zien. Al zijn de initiatiefnemers geen Afrikanen, maar Britse journalisten, ze blijken in staat een interessante mix van beeldmateriaal weer te geven. Een bonte mengeling van mensen, kleuren en situaties die het bekijken meer dan waard is.

Om een kijkje te nemen op Everyday Africa kunt u hier klikken.  

De openingsfoto van dit artikel komt van Everyday Africa en is gemaakt door  fotografe Holly Pickett in Senegal

 

Laat wat van je horen

*