Boek en documentaire over muzikant Ratsie Setlhako

Herdenking van Ratsie Sethako de grote folklore zanger van BotswanaHij zou in 1976 zijn gestorven als een pauper, maar door middel van een boek en een documentaire zal de folklorist, muzikant en kunstenaar  Ratsie Setlhako uit Botswana alsnog in staan zijn om vanuit zijn  graf zijn familie te onderhouden.

 

Het Nationaal Museum van Botswana heeft in samenwerking met de gemeenschap van Mokgware, het boek en de documentaire gepresenteerd over het leven van muzikant en kunstenaar Ratsie Setlhako.

De songs van Setlhako behore tot het culturele erfgoed van Botswana. Setlhako was fameus om zijn muzikale composities en zijn teksten waar hij de  maatschappelijke en politieke veranderingen in Botswana bezong. Steeds deed hij dat vanuit de historische veranderingen die zijn land onderging.

Ratsie is ook belangrijk geweest in het behoud van de Setswana cultuur. Voorbeelden hiervan zijn beroemde liedjes als: “Iyelennana” en “A re chencheng”. Zijn songs worden ook gezien als een manier om het gedrag te beïnvloeden van zijn luisteraars, tegen alcoholmisbruik en kind moeders.

Het heeft twee jaar gekost om het boek en de documentaire te maken. Het is een portret van een ​​schepper van iconische hits. Het getuigt van het humanisme van Setlhako gelardeerd met persoonlijke filosofieën. Setlhako is een man die talloze mensen heeft beïnvloed door zijn kunst, muziek en met zijn vriendschap.

Voorzitter van de Mokgware Trust, Moemedi Nteko vertelt dat de opbrengst  van de verkoop van het boek en de royalty’s van zijn muziek en kunst bestemd zijn voor  het verbeteren van het leven van de familie Ratsie en de gemeenschap van Mokgware.

“Zijn verhalen, zowel gesproken en in een lied, zijn er om te koesteren en over te geven aan de komende generaties”, zegt Nteko, de voorzitter van de Stichting Mokgware.

De focus van de stichting, zo legt hij uit, is er niet alleen om Ratsie Setlhako zijn leven en muziek levend te houden, maar ook om geld in te zamelen die de kunst ten goede komt. Ook is er het plan om van de verdienste een volledige studiebeurs voor kunst en muziek te bekostigen.

Muziek en informatie over Ratsie Setlhako: 

YouTube: http://www.youtube.com/playlist?list=PL18B5E87956DF46EA

YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=Et6nzCQog4A

 

Laat wat van je horen

*