Dag 23 Twitterdagboek

Zonsondergang over de Zambezi. Vanaf de tuin aan de oever vanuit het Royal Livingstone Hotel is het een fenomenaal gezicht. Hoog opspattend water van de Victoria Falls filtert zonlicht tot een oranjegloed over het water van de rivier.

 

Rumoer. Opwinding. Wijzende gasten. De vingers gaan naar het eiland in de rivier tegenover de Royal Livingstone. Tussen twee eilanden zwemmen 5 olifanten. Moeder Overste voorop. 5 Zwarte ruggen tegen de achtergrond van grijs water.

De jongste olifant zwemt achteraan. Met zijn slurf houdt hij de kleine staart van zijn moeder vast. Ontroering alom. Rustig klimmen de olifanten en het eiland op. Ze breken takken van bomen. Zoeken bladeren en vruchten in de schermering.

De grootste gitzwarte olifant met enorme witte slagtanden staat op de uitkijk. Zij houdt ons in de gaten. Wij de olifanten.

Zo kijken we naar elkaar. Wij met verbazing. Zij wantrouwend. Ze staat stil als uit graniet gehouwen. Niets ontgaat haar.

De andere vier olifanten verdwijnen tussen de struiken en bomen. Af en toe verschijnt er weer een.

Een speedboot met toeristen nadert het eiland om de olifanten te bekijken. De grote zwarte olifant draait zich om. Met grote minachting keert Moeder Overste haar kont naar de boot met mensen. En blijft onbeweeglijk staan. Op het moment dat boot wegvaart, draait de olifant zich weer om en staart het varende gepeupel na met een peinzende blik.

Er is beweging. De groep olifanten staat links op de punt van het eiland. De olifanten laten zich in het water zakken. Ze zwemmen voor ons langs, langs het eiland. Bij de rechter punt aangekomen gaan ze weer aan land. Ze foerageren verder.

De nacht is bijna gevallen. Krekels tsjirpen. Een plons. De olifanten zijn weer in het water. Ze zwemmen in een rij. De vijf olifanten verwijderen zich in dezelfde formatie als ze zijn gekomen; weer terug naar een eiland verderop. Langzaam vervagen de zwemmende olifanten in de vallende duisternis. De zon is onder. Een nijlpaard lacht.

 

Erik van Zwam.

erikvanzwam@xs4all.nl

Olifanten op een eiland in de zambezi

Olifanten in de Zambezi

Laat wat van je horen

*