Een perfecte roze diamant is onbetaalbaar

Een perfecte roze diamant is van enorme waardeEen perfecte roze diamant van 2 miljoen dollar ga ik zien op dag 46 van het Twitterdagboek.  Onbetaalbaar voor mij. De prijs van diamanten wordt bepaald door de 4 C’s: cut, carat, clarity en colour.  In het reisdagboek Erikinafrika  les over gekleurde diamanten. Hoe moet een roze diamant eruit zien en wat is die waard?

Dagboek

De deur van een kantoortje gaat open. Een beetje sjofele kalende veertiger verschijnt. Hij stelt zich voor: mister Shimansky. Deze man is dus de specialist in gekleurde diamanten. Al die diamanten in deze bunker zijn van hem. Ik snap niet waarom hij zich zo sjofel kleedt.

Maar dan begint het mij te dagen. Shimansky wil niet opvallen.  Hij gedraagt zich mensenschuw en heel voorzichtig. Voor deze ene keer geeft hij uitleg over zijn grote liefde: fancy diamonds, gekleurde diamanten.

Shimansky vouwt vetvrij papier open. Kleine groene en gele diamantjes flonkeren. Slechts 1 op 10.000 diamanten is gekleurd, zegt hij lachend. Uit een doosje haalt Shimansky een roze briljant. Pink, zegt hij. 2,2 karaats. “Uniek, dit zie je hele leven nooit meer”, zegt hij  trots.

De licht roze diamant is van een verbluffende schoonheid. Hij vraagt om aandacht, houdt je blik vast. De schoonheid van de steen is zo vanzelfsprekend. Dan dé Hollandse vraag. Wat kost ie? Shimansky twijfelt even en legt dan uit. De steen is rond en dan kun je er een briljant van maken.

Een briljant vorm is meer waard dan andere vormen.  Deze pink diamond is puur pink, puur roze. Zonder ‘inclusions’, zonder gruis. “De meest pink diamanten zijn niet geheel doorzichtig”, zegt Shimansky en dat maakt deze roze steen zo bijzonder.

“Als de roze diamant geen ronde vorm had, dan was de steen zo’n 500.000 dollar waard. Maar het is een roze briljant,” vertelt Shimansky. Hij draait de pink diamond tussen zijn vingers. “Deze 2,2 karaats roze briljant kost…” doodse stilte  “.. 2 miljoen dollar”. Dat frummeltje kost 2 miljoen dollar… bijna 1,7 miljoen euro. Voor een steentje! Een roze steentje, een roze diamant… 1.700.000 euro!  WAUW!

Ook op bezoek bij Shimansky? Klik hier

Informatie over de waardebepaling van diamanten kunt u hier vinden

Laat wat van je horen

*