Eerste officiële Fair Trade reis Zuid-Afrika

De Nederlandse touroperator TravelUnique is de eerste in Nederland die een Fair Trade Toerisme reis naar Zuid-Afrika heeft ontwikkeld en laten certificeren.

TravelUnique voegt zich met het certificaat bij een groeiende en vooruitstrevende groep van internationale touroperators die zich vol overgave inzetten voor eerlijke en verantwoorde ontwikkeling van het toerisme in Zuid-Afrika. Tijdens de Limpopo Fair Trade Tourism reis geeft de Nederlandse reiziger echt iets terug aan de lokale gemeenschappen die hij bezoekt.

Belangrijke stap voor Zuid-Afrika
South African Tourism Nederland is verheugd met de komst van de eerste Fair Trade Toerisme reis, Mies Hofman, Marketing & Communications Manager: “Dit is met recht een moment om trots op te zijn. De ontwikkeling van duurzaam toerisme in Zuid-Afrika heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Zuid-Afrika is tot nog toe het enige land waar een dergelijke organisatie als Fair Trade Toerisme actief is. Wij zijn erg blij met het feit dat we in Zuid-Afrika en Nederland steeds meer stil staan bij de ontwikkeling van verantwoord toerisme. Hiermee wordt ook ingespeeld op een groeiende wens van Nederlandse reizigers. Wij hopen hiermee de vooruitstrevendheid van Zuid-Afrika als vakantiebestemming nog meer te onderstrepen.”

Criteria Fair Trade Toerisme
Fair Trade Toerisme garandeert dat de reis werknemers en eigenaren van toeristische bedrijven bevoordeelt door middel van langdurige handelsrelaties, volledige vooruitbetaling en bindende annuleringsafspraken. Een extra bedrag (een zogenaamde Fair Trade Toerisme ontwikkelingsbijdrage) wordt direct gestort in een centraal fonds en gebruikt voor ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika. Fair Trade Toerisme houdt ook toezicht op een eerlijk prijsniveau en eerlijke contractuele afspraken en de naleving daarvan. Daardoor wordt een eerlijke behandeling van in het bijzonder kleine en opkomende toeristische bedrijven gegarandeerd.

TravelUnique heeft de primeur
Door zowel interne operations als contractuele relaties aan een grondige Fair Trade Toerisme Standards audit te onderwerpen, demonstreert TravelUnique hun volledige toewijding aan eerlijk en verantwoord toerisme. Therese Wijnen-de Waal, TravelUnique’s oprichter en managing director: “TravelUnique is op 1 januari 2011 in Nederland gestart en opgericht om vrijwilligers en reizigers de mogelijkheid te bieden om “iets bijzonders te doen”, om het beste van Zuid-Afrika te ontdekken. Het was een droom die begon met een sterke liefde voor Afrika en de wens om een verschil te maken – zelfs als dat verschil slechts klein was. Vandaag ontvingen we de Fair Trade Toerisme certificering van onze Zuid-Afrika Limpopo reis die wij samen met Abang Africa aanbieden. Wij zijn enorm trots op deze prestatie, want we zijn daarmee de eerste touroperator in Nederland die een Fair Trade Tourism gecertificeerde reis aanbiedt.”

Toerisme met oog voor de toekomst
Zuid-Afrika is nog steeds een populaire vakantiebestemming voor veel Nederlandse reizigers en een groeiend aantal Nederlandse consumenten koopt Fairtrade producten om filantropische redenen. Door het pionieren van de ontwikkeling van rechtvaardiger praktijken in de toeristische markt in Nederland, heeft FTTSA tot doel de Nederlandse consument hun wens om de lokale bevolking te ondersteunen en om aan Fair Trade bij te dragen, uit te breiden naar hun vakantie. Zegt Katarina Mancama, FTTSA Marketing Manager: “We zijn verheugd over de samenwerking met TravelUnique om de bewustwording over Fair Trade Toerisme op de Nederlandse markt te verhogen, en om een geloofwaardige vakantiekeuze aan consumenten te bieden die streven naar duurzame inkoopbeslissingen.”

Het Fair Trade Tourism certificatieprogramma wordt uitgevoerd door Fair Trade in Tourism South Africa (FTTSA), is goedgekeurd door South African Tourism en werd in nauw overleg met Zuid-Afrikaanse en internationale toerisme professionals uit de sector maar ook met Fairtrade International en andere deskundigen ontwikkeld.

Fair Trade in Tourism South Africa
Op dit moment worden er Fair Trade Toerisme reizen naar Zuid-Afrika aangeboden vanuit Zwitserland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland; tevens worden er FTT reizen ontwikkeld in Zweden en Frankrijk voor lancering gedurende 2012.

Kijk voor meer informatie op: www.travelunique.nl

Foto en logo via www.fairtourism.org.za

 

Laat wat van je horen

*