Mount Kenya National Park neemt zijn toevlucht tot extreme maatregelen. Om het hele park heen komt een elektrische afrastering. 400 km schrikdraad, vooral om de olifanten die in Mount Kenya NP leven ‘binnen’ te houden.
Een hek dat niet beschermt tegen indringers, maar voorkomt dat dierlijke bewoners het park verlaten. Dat is de bedoeling van de elektronische versperring waartoe de parkdirectie nu besloten heeft. De lokale bevolking heeft problemen met rondzwervende olifanten, dus om in de toekomst botsingen tussen mens en dier te voorkomen, moeten de dieren nu binnen de parkgrenzen blijven.
Olifanten vertrappen regelmatig de velden van lokale boeren. Dat leidt meer dan eens tot acties waarbij de landbouwers het recht in eigen hand nemen en de olifanten afschieten of zwaar verwonden. Ook andere grote dieren overleven een bezoek aan de boerenvelden vaak niet.
De boeren verwelkomen de beslissing van het park om dit enorme project te beginnen, waarbij bijna 400 kilometer afrastering moet worden aangelegd. De planning is dan ook dat het vijf jaar duurt voordat het hele park is afgescheiden van de buitenwereld.
Het project voorziet het nationale park van een laag voltage elektrische afrastering en kost naar schatting 10 miljoen euro kosten. Er wordt vanwege de lange duur rekening mee gehouden dat de kosten tegen het einde hoger uitvallen.
Een grote investering, maar eentje die om een nog andere reden door de Keniaanse autoriteiten als voordelig wordt gezien: als het grondgebied duidelijk afgescheiden is, wordt bescherming van de dieren tegen stroperij overzichtelijker.
De directie van Mount Kenya National Park is er bijna zeker van dat de actie zal leiden tot het gewenste resultaat omdat dit project niet het eerste van zijn soort is. Op andere locaties in Kenia zijn vergelijkende maatregelen getroffen, die meteen het beoogde effect hadden.
Mount Kenya is de hoogste berg van Kenia en na de Kilimanjaro de tweede van Afrika. Vanaf 1949 is het gebied rond de berg een nationaal park. Het park dient de belangen van het toerisme, van de lokale economie, de biodiversiteit en de waterhuishouding van de streek. Sinds 1997 staat het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
Laat wat van je horen