Toerisme zonder grenzen in Afrika

Toerisme ambtenaren van de Gemeenschappelijke Markt voor Oostelijk en Zuidelijk Afrika (Comesa) werken aan een toerismemarkt zonder grenzen. Het plan is onderdeel van inspanningen om een duurzame toeristische industrie in alle 19 lidstaten tot stand te brengen.

Ambtenaren uit die staten willen overeenstemming bereiken over het ontwikkelen van een gemeenschappelijke verkoopstrategie voor de regionale toeristische markt. Daarnaast praten ze over het creëren van innovatieve en goedkopere producten om binnenlands toerisme te stimuleren en het verbeteren van het imago van toerisme op internationale platforms.

“Het toeristisch aanbod binnen Comesa is uniek en divers, met een enorm potentieel. Dat moeten we moeten benutten. Net zoals we andere zaken regelen, moeten we ook kunnen komen met manieren om het soms slechte imago en de perceptie van de regio in de internationale media te verbeteren,” zegt de Keniaanse minister van Toerisme Danson Mwazo.

Een grenzeloze toeristische markt is een onderdeel van inspanningen die worden ondernomen binnen Comesa om tot de grootste vrijhandelszone van Afrika te komen. De planning is om midden 2014 aan te sluiten bij de SADC –Southern Africa Development Community- en de East Africa Community EAC.

Eén van de voorstellen waar concreet aan wordt gewerkt binnen het samenwerkingsverband heeft betrekking op de kosten van reizen in de regio en een toename van het luchtverkeer tussen de grote steden in oost- en zuidelijke Afrika. Op dit moment is het nog erg duur om te vliegen. Zo kost een ticket van de Keniaanse hoofdstad Nairobi naar Bujumbura in Burundi nu ongeveer €576, bijna net zoveel als van Nairobi naar Londen en terug.

De ambtenaren van de Comesa zijn het er in ieder geval over eens dat de respectievelijke landen zich moeten richten op cultuurbehoud om zo duurzaamheid van het toerisme te waarborgen en tot een divers aanbod te komen. Waar Tanzania zich bijvoorbeeld kan richten op natuur, wilde dieren en strandbezoek, is Swaziland sterker in cultureel toerisme. Beiden kunnen een aanvulling zijn op het regionale toeristische aanbod.

Te afhankelijk

Het creëren van een markt zonder grenzen wordt gezien als de beste manier om binnenlands toerisme te bevorderen en minder afhankelijk te worden van toerisme uit westerse landen. Afrikaanse economieën groeien sterk, met name  door de vondst van nieuwe minerale bronnen en een groeiende dienstensector, zodat er een middenklasse ontstaat met voldoende besteedbaar inkomen om te reizen binnen de regio.

Op de agenda van Comesa staat verder:

  • Versoepeling van de visumplicht voor toeristen;
  • Onderzoek naar de voordelen van E-Toerisme;
  • Pakketreizen en ontwikkeling van toeristische merken;
  • Investeringen in infrastructuur ten behoeve van de ontwikkeling van toerisme;
  • Investeringen op belangrijke toeristische terreinen zoals horeca en catering;
  • Opheffen beperkingen bevoorrading hotelbranche.

Volgens de Comesa is de verdere ontwikkeling van het toerisme belangrijk omdat het de snelst groeiende onderneming van het continent is en één van Afrika’s meest interessante investeringsmogelijkheden. De toeristensector kent met 6% per jaar een stabiele groei; 4,8 procent van alle toeristen in de wereld bezoeken Afrika.

Laat wat van je horen

*